Zona Tedavisi

Zona Tedavisi Nedir?

Zona, Suçiçeği geçirmiş herhangi biri Zona’ya yakalanabilir. Suçiçeği virüsü hastalık iyileştikten sonra bazı sinirlerde sessiz bekler. Virüs tekrar aktif hale geldiğinde Zona hastalığını oluşturur ve epey ağrılı olabilir. Suçiçeği geçirenlerin %20’sinin Zona geçirme olasılığı vardır.

ZONA Nedenleri Nelerdir?

Virüsün neden tekrar aktif olduğunun nedenleri bilinmiyor. Bağışıklık sistemindeki geçici bir zayıflık virüsün çoğalmasına ve cilde doğru yayılmasına neden olabilir. Çocuklarda da Zona görülebileceği gibi 50 yaş üstündekilerde daha sık rastlanılır. Hastalık, travma veya stres Zona nedenleri olarak ta düşünülebilir. Kanser ve AIDS gibi hastalıklar ve bunların tedavileri bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu tür hastalarda Zona görülebilme ihtimali daha çoktur. Suçiçeğinden daha az bulaşıcı olan Zona direk cilt temasında yaraların açık olması durumunda bulaşma ihtimali yaratır. Yeni doğan bebekler ve bağışıklık sisteminde problemi olan insanların riski daha fazladır. Virüsü alan biri suçiçeği olur Zona değil.

ZONA Belirtileri Nelerdir?

ZONA suçiçeğinden daha ağrılı ve daha az kaşındırır. Yanma, kaşıntı ve ciltte aşırı hassasiyet gibi durumlar Zona belirtileridir. 1 ila 3 gün arasında süren bu belirtiler kırmızımsı döküntü çıkana kadar devam eder. Genellikle tek bir bölgede oluşan Zona bazen ateş ve baş ağrısı da yapar. İki üç hafta sonra kırmızımsı döküntü ciltte kabarıklıklara dönüşür. Başta şeffaf olan kabarıklıklar kaybolmadan önce sarı ya da kanlı görünebilir. Ciltte kabarıklık ağrıyla birlikte olur. Ağrı derecesi ağrı kesici alma ihtiyacı olacak kadar yüksektir. Eğer kabarıklıklar göz çevresinde oluşursa çok dikkatli olunması gerektir çünkü kalıcı zarar verebilir.

ZONA Tedavisi Nedir?

Zona birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içerisinde ağrı kesiciler ve soğuk kompres hastayı rahat ettirir. Erken teşhis durumunda (72 saat) ağızdan ilaç reçete verilir. Bu ilaç Zona şiddetliyse ve göz çevresinde oluşmuşsa verilir. Bağışıklık sistemi zayıflayan hastalara rutin olarak antibiyotik verilir ki bu ciltteki kabarıklık kaybolduktan sonra bile kalan ağrı ve kaşınma gibi belirtilere iyi gelir. Ağrı ve şişmeyi engellemek için antibiyotiğin yanı sıra kortikosteroid kremlerde verilebilir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.