Vitiligo

Vitiligo bir cilt hastalığıdır ve pigment kaybından dolayı vücutta oluşan beyaz bölgeler oluşur. Vücudun herhangi bir yeri etkilenebileceği gibi vücudun genellikle ön ve arka tarafında görülebilir. En çok etkilenen bölgeler yüz, dudaklar, eller, ayaklar, ve genital bölgelerdir.

Vitiligo Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Vitiligo Kimlerde Görülür?

Her 100 kişiden 1 ya da 2 kişide görülür. Hastalığın görüldüğü kişilerin yarısı 20 yaş öncesi etkileniyor. Yaklaşık %5’inde ailede aynı hastalık görülüyor. Bazen bağışıklık sisteminin kendi pigmentlerine karşı antikor oluşturmasından kaynaklandığı da olur. Genel olarak Vitiligo hastaları genel anlamda sağlıklıdır ancak bazen Tiroid hastalığı gibi otoimmune hastalığı sonucunda Vitiligo görülebiliyor.

Cilt Rengi Nasıl Oluşur?

Cilt, saç ve göz rengini oluşturan pigmentler melaninlerdir. Melaninler melanosit hücreleri tarafından üretilir. Bu hücreler ölürse ya da melanin üretemezse cilt rengi açılır ya da tamamen beyaz olur.

Vitiligo Nasıl Gelişir?

Tipik Vitiligo ciltte süt beyaz bölgeler olarak görülür. Vücudun değişik bölgelerindeki pigment kaybı değişik olabilir. Dolayısıyla Vitiligonun görüldüğü her bölgede renk farklı olabilir. Vitiligo hızlı pigment kaybı ile başlar ve nedeni belli olmayan bir şekilde durana kadar sürer. Bundan sonra bir değişim göstermeyebilir ve sonsuza kadar öyle kalabilir. Pigmenterin kendiliğinden geri geldiği çok az rastlanılan bir durumdur. Bazı hastalar tüm pigmentleri kaybettiğinden ciltte renk farkı kalmayabilir ve bu nedenle artık Vitiligo olmadıklarını düşünürler. Tüm cilt aynı renkte olmasına rağmen bu hastalarda hala Vitiligo vardır. Hastalığın şiddet derecesi her insana göre değişir. Açık tenli insanlar vitiligo olan bölgeler arasındaki renk farkından, bronzlaşmış cilde sahip olanlarsa yazın fark ederler hastalığı. Genel olarak koyu renkli tenler yılın herhangi bir zamanında hastalığı fark edebilir. Şiddetli vitiligo vakalarında vücudun her yerinde pigment kaybı olabilir. Ancak ne kadar pigment kaybı olacağını tahmin etmenin bir yolu yoktur.

Vitiligo Tedavisi

Bir kere Vitiligo hastası güneşten uzak durmalıdır. Diğer tedavi yöntemleri pigment oluşturma çabalarıdır.

Kortikosteroid

– Bu kremler vitiligo görünen bölgelerin bazı küçük yerlerinde pigmentleri geri getirebilir. Diğer tedavi yöntemleri ile ortak kullanımda olabilir. Bu kremler cildi inceltebilir ya da çatlama yapabilir. Dermatologist tarafından kontrol altında verilmelidir.

PUVA

– Psoralen ilacının kullanıldığı bu tedavi yönteminde cilt ışığa karşı hassaslaşır. Arkasından hastanın cildi özel ultraviyole ışığı olan UVA’ye tabi tutulur. Eğer hastalık sadece birkaç küçük bölgede görülüyorsa ilaç UVA tedavisinden hemen önce verilebilir. Ancak genellikle psoralen hap şeklinde verilir. PUVA tedavisinin yüz, sırt, üst kol ve üst bacaktak başarı oranı %50 ila %70’tir. Eller ve ayaklarda başarı oranı çok düşüktür. Bir yıl boyunca her iki haftada bir uygulanması gerekmektedir. PUVA yan etkileri güneş yanığı görüntüsü ve cilt kanseri şansını arttırma olarak bilinir. Psoralen ilacının alınmasıyla birlikte UVA koruyucu gözlükler o günün akşamına kadar kullanılmalıdır çünkü ilaç gözleri ışığa karşı hassaslaştırır. PUVA tedavisi 12 yaş altındakilere, emziren annelere, hamile hanımlara uygulanmaz. Vitiligo için daha etkili tedavi yöntemleri çalışmaları devam etmektedir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.